Grote bedrijven krijgen steeds meer maken met regels rond duurzaamheid en eerlijk zakendoen. De mkb-maakindustrie lijkt deze dans voorlopig te ontspringen. Toch zullen ook zij er, als onderdeel in een keten, steeds meer vragen over krijgen. Betekent dit een forse extra last? Of biedt dit juist kansen? ABN Amro en Metaalunie gaan in een artikel in MTL Metaal Magazine in op de gevolgen voor grote en kleine bedrijven.
Over minder dan een jaar (in 2024) treedt de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking. Deze richtlijn is een centraal element in de Green Deal van de EU. Het doel: voor transparantie zorgen als het erom gaat hoe bedrijven met duurzaamheid en sociaal kapitaal omgaan.
Deze Europese richtlijn verplicht grotere bedrijven vanaf volgend jaar te rapporteren over hun CO2-uitstoot, de impact die ze hebben op biodiversiteit maar ook wat ze doen tegen mensenrechtenschendingen in hun keten.
In het artikel in het vakblad wordt concreet ingegaan wat dit bijvoorbeeld betekent voor grote bedrijven, zoals een machinebouwer als ASML.
Inzicht in emissies krijgen, biedt de EU in de toekomst mogelijkheden om beter te beprijzen, niet alleen binnen de EU maar ook aan de grenzen, voor producten die buiten de EU geproduceerd worden.
Dit lijkt dus vooral iets voor de grote bedrijven te zijn. “Maar vanwege de lange en complexe ketens in de maakindustrie zullen de vragen snel doorgeschoven worden naar de schakels in de keten”, verwacht David Kemps, sector banker Industrie bij ABN Amro.
Sowieso striktere eisen
Hoe heet de soep wordt opgediend is nu nog moeilijk te zeggen. “Er is nog lang geen gestandaardiseerde manier van boekhouden als het om CO2-uitstoot gaat”. zegt Albert Jan Swart, econoom bij ABN Amro.
Maar dat de eisen strikter worden, staat buiten kijf. Schattingen zullen over enkele jaren plaatsmaken voor hardere data. En dat kleinere spelers in de markt hiermee te maken krijgen, staat vast.
“Als je negatief wil zijn, kun je zeggen dat het doek valt voor het kleine mkb dat hier niet aan kan voldoen”, zegt Gerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu, Energie en Verduurzaming bij Koninklijke Metaalunie.
Duurzaam bedrijf onderscheidt zich
“Maar wij zien het liever positief: duurzame bedrijven kunnen zich onderscheiden en bedrijfstak-breed kan meer verdiend worden.” Bedrijven dienen zich dan volgens hem wel te bezinnen op de juiste stappen.
ABN Amro geeft aan dat financiële prestaties al lang niet meer het enige criterium zijn als bedrijven worden beoordeeld bij het aanvragen van een krediet. De bank onderscheidt 3 transities (de energietransitie, circulaire transitie en sociale transitie) die eveneens meespelen bij de beoordeling.
Ook andere wetgeving gaat supply chains raken. Zo wordt in het Europees productpaspoort, eveneens onderdeel van de Green Deal, vastgelegd waaruit het product bestaat om vooral de klimaat- en milieu-impact te kennen voor de circulaire economie.
Veel op bordje ondernemer
Er komt dus veel op het bordje van de ondernemer te liggen. Zeker wanneer deze straks voor zijn klanten zaken als CO2-emissies moet berekenen.
Swart geeft aan dat het voor bedrijven een voordeel is dat in de bedrijfsvoering vaak nog veel te verbeteren valt. Wyfker vindt dat metaalondernemers zich bewuster moeten worden van de komende veranderingen.
Denk na over eigen rol
Duidelijk is dat bedrijven volgens Wyfker moeten nadenken over hun rol in de circulaire economie.
Metaalunie heeft een online MVO monitor ontwikkeld, waarmee ondernemers met een eenvoudige ja/nee vragenlijst zelf kunnen toetsen hoever ze staan met de thema’s milieu, eerlijk zakendoen, arbeidsomstandigheden, transparantie, betrokkenheid en mensenrechten. ABN Amro verwacht dat accountants een rol gaan spelen in het maken van rapportages over CO2-emissie.
Meer informatie
Lees meer over wat het halen van transitiedoelstellingen kan betekenen voor het betalen van rente bij banken. En lees ook over duurzaamheid als verdienmodel in het artikel in MTL Metaal Magazine.
Bekijk MTL Metaal Magazine nummer 1 (februari 2023) (premium)
Activeer uw account voor toegang tot premium content
Bekijk de advertentiemogelijkheden
Wat vindt u? Stem mee!
Nieuwe stelling: CO2-emissie per processtap aangeven last of juist kans (28 februari 2023)