Op de Euromold in Frankfurt (D) begin december waren veel 3D scanners te zien waarvan er een aantal voor industriële toepassingen geschikt zijn. Dankzij deze techniek kunnen tastbare producten overgezet worden naar digitale 3D modellen.
Het voordeel van het 3D scannen is dat onderdelen ingescand kunnen worden waarna ze digitaal kunnen worden aangepast. Zo kunnen bestaande producten worden geredesigned en vervolgens weer worden uitgeprint op een 3D printer. Dit verkort het ontwikkelproces van nieuwe en bestaande producten.
De Stereoscan witlicht scanner van Breuckmann uit Meersburg am Bodensee (D) was één van de vele 3D scanners op de Euromold (foto’s: Tim Wentink)
Verscheidenheid
Er werden op de Euromold veel verschillende soorten en maten scanners getoond. Zo presenteerde Makerbot een kleine desktop 3D scanner waarmee objecten met een maximale diameter van 20.3 mm en een hoogte van 20.3 mm gescand kunnen worden. De Makerbot Digitizer kan in enkele minuten een 3D project aanmaken dat in een STL-bestand wordt opgeslagen. Het STL-bestand maakt het mogelijk om het te openen met verschillende tekenprogramma’s.