Ga naar hoofdinhoud

Tata Steel komt met staal met hoger recyclinggehalte

Tata Steel Zeremis.

Tata Steel introduceert staal met een recyclinggehalte van 30%. Met Zeremis Recycled wil het staalconcern klanten helpen hun kortetermijndoelstellingen op het gebied van circulariteit te behalen zonder concessies te hoeven doen aan de staalkwaliteit. Met de introductie speelt Tata Steel in op de toenemende vraag naar staalsoorten met een hoog aandeel gerecycled staal, met name in consumentgerichte industrieën als de auto, verpakkings- en bouwsector.

“Door Zeremis Recycled te gebruiken, kunnen klanten het recyclinggehalte op productniveau claimen”, zegt Tom Eussen, lid van de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland en managing director van Tata Steel IJmuiden. 

Zeremis Recycled is staal met een toegekend gerecycled staalrecyclingsgehalte van 30%. “Wij zijn er trots op Zeremis Recycled te introduceren bij diegenen die circulariteit willen bevorderen en de waarde van staal bij recycling willen behouden”, vervolgt hij. 

“Staal heeft een zeer lange levenscyclus waarin het langdurig in gebruik blijft en generaties lang kan worden hergebruikt. Bij het streven naar een verbeterde circulariteit is het cruciaal dat staal bij elk gebruik zijn waarde behoudt”, aldus Eussen.

“Omdat we geloven dat circulariteit en hoogwaardig staal hand in hand kunnen gaan, ligt onze focus op het behoud van de waarde van het gebruikte staal en het voorkomen van downcycling ervan.”

‘Aanzienlijk potentieel’

Het concern ziet een “aanzienlijk potentieel’ om dit te bereiken. Eerst via de bestaande productie-installaties van Tata Steel. “Maar vanaf 2030, via onze DRP-EAF-combinatie”, vertelt Eussen.

“Die zal ervoor zorgen dat schroot terugkeert als geavanceerde staalsoorten die voldoen aan de kwaliteitsnormen die onze klanten stellen.”  

Tata Steel Nederland werkt hard om de komende jaren te transformeren naar een groen, schoon en circulair staalbedrijf.

Het Groen Staal-plan van het bedrijf omvat onder meer een CO2-reductie van 40% in 2030 en een toename in circulariteit door een groter gebruik van staalschroot.

Daarmee stelt het staalconcern een “kwalitatief hoogstaand productportfolio te produceren dat voldoet aan de verwachtingen van klanten” en dat “tegelijkertijd in 2045 volledig CO2-neutraal zal zijn”.

Verdere uitbreiding productaanbod

De lancering van Zeremis Recycled is onderdeel van Tata Steel’s duurzaamheidsstrategie. Hiermee wil het bedrijf klanten in staat stellen om hun ecologische voetafdruk direct te verkleinen.

Het bedrijf streeft ernaar het eigen productaanbod met verbeterde duurzaamheidsprestaties verder uit te breiden. Eerder heeft Tata Steel al Zeremis Carbon Lite en Zeremis Delivered geïntroduceerd.

Zeremis Carbon Lite is staal met een toegekende CO2-reductie tot 90%. Dit is de maximale vermindering voor de som van de scope 1-, 2- en 3-emissies. Voor de som van scope 1- en 2-emissies betekent het een reductie van 100%. 

Met Zeremis Delivered biedt het staalconcern klanten de optie om hun staal via emissiearm transport geleverd te krijgen.

Klanten hebben ook de mogelijkheid om de levering van Zeremis CO2-arm staal. veilig te stellen van Dit wil het bedrijf via de nieuwe productieroute vanaf 2030 gaan produceren.

Gevalideerd door DNV

Aan Zeremis Recycled wordt in eerste instantie een recyclinggehalte van 30% toegekend. Dit draagt tevens bij aan een reductie van 0,2 ton CO2 per ton staal.

Het verhoogde recyclinggehalte wordt bereikt door extra schroot toe te voegen aan het staalproductieproces en deze toename toe te wijzen aan een beperkte hoeveelheid staal.

De procentuele toename van het schrootgebruik is gevalideerd door onafhankelijk verificatiebureau DNV conform GHG-protocol en ISO-standaarden. Deze massabalansaanpak is ontwikkeld in samenwerking met duurzaamheidsgerichte klanten. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven