De opmars van 3D-ontwerpen zet nog verder door, zo laten de leveranciers weten. 'Het werken in 3D is in de metaalsector in de afgelopen drie jaar pas echt op gang gekomen, vooral in de machinebouw', meent Anoek Schellings van Cadmes. 'Dat zet de komende jaren nog door'.
‘We merken dat tekenen in 2D niet verdwijnt als een bedrijf overgaat naar ontwerpen in 3D’, aldus Fred de Graaf en Patrick Fokke van Autodesk. ‘Er zullen altijd toepassingen blijven die vragen om tekeningen in 2D. Voorbeelden zijn elektrisch ontwerp en het ontwerpen van plattegronden van fabrieken en fabrieksterreinen. Steeds vaker vloeien 2D en 3D ontwerp ook in elkaar over. Daarvoor zijn er nu ook de goede hulpmiddelen. Ons projectbeheersysteem Autodesk Productstream maakt geen onderscheid meer tussen AutoCAD (2D) en Autodesk Inventor (3D)’.Frank Adamowicz van UGS ziet evenmin 2D helemaal verdwijnen, al denkt hij dat er op den duur nog maar een kleine rol is voor het platte vlak. ‘Ik verwacht dat over tien jaar nog slechts 10 procent van alle componenten binnen de metaalsector nog in 2D ontwikkeld zal worden’.
Uitwisseling van gegevens tussen CAD-systemen blijft vaak een lastig punt, zeker als ze van verschillende leveranciers komen. ‘Wij zien het meeste in het gebruik van het standaardprotocol STEP’, aldus Fred de Graaf en Patrick Fokke van Autodesk. ‘Dit neutrale uitwisselingsformaat is en blijft de belangrijkste standaard’. Ook IGES, dat is ontwikkeld voor draadmodellen, zal geleidelijk vervangen worden door STEP, zo verwachten zij. ‘STEP is veel meer geschikt is voor solids. IGES is daarvoor niet nauwkeurig genoeg. Bovendien zijn de bestanden zeer groot. Ook blijkt in de praktijk dat IGES in verschillende pakketten niet hetzelfde resultaat oplevert’. Daarnaast wordt ook DWF, het eigen formaat van Autodesk, veel gebruikt voor uitwisseling. ‘Voor de verdere ontwikkeling van DWF is het belangrijk dat Microsoft het DWF-platform heeft omarmt’.
In het nummer van Metaal Magazine dat in februari verschijnt beschrijven we, als voorbeschouwing op de grote automatiseringsvakbeurs Cebit te Hannover (D), trends rondom CAD, PDM, PLM en andere automatiseringsonderwerpen.