Ga naar hoofdinhoud

Umati nu ook voor vision en robotics

Umati wordt breder getrokken dan alleen bewerkingsmachines. De standaard interface voor data-uitwisseling tussen machines geldt daarmee ook voor robotica, machine vision, elektrische aandrijftechniek, metallurgie, plastic- en rubbermachines en aanverwante apparatuur. De verbreding met aanverwante systemen zorgt ervoor dat umati niet langer staat voor universal machine tool interface, maar nu voor universal machine technology interface.

De VDMA (Duitse federatie van machine- en installatietechniek) en VDW (Vereniging van Duitse machinebouwers) bundelen de krachten voor umati en OPC UA. Umati wordt de paraplu en het label, om het gebruik en de verspreiding van OPC UA-standaarden in de hele sector van de machinebouw te bevorderen.

“Cross-industry en cross-technology marketing zal onze klanten een belangrijke stap vooruit brengen”, aldus VDW-directeur Dr. Wilfried Schäfer, die de strategie toelichtte tijdens de gezamenlijke online persconferentie vanuit Frankfurt.

“Het doel van ons gezamenlijk marketingkader in de vorm van het umati-label is het vergroten van de zichtbaarheid en de marktpenetratie”, zegt Hartmut Rauen, adjunct-directeur van de VDMA.

“Het biedt een kader voor gezamenlijke marketing, public relations, demonstratie van gebruikerscases en voor communicatie met de eindklant.”

De persconferentie over umati in Frankfurt werd online gehouden. Van links naar rechts: Sylke Becker (perswoordvoerder VDW), Dr. Wilfried Schäfer (directeur VDW) en Hartmut Rauen (adjunct-directeur VDMA).

‘Mix aan machines en systemen’

Schäfer wijst op de actuele situatie in de industrie. “Productiebedrijven hebben niet alleen bewerkingsmachines, maar ook hun eigen individuele mix van machines, apparatuur, robots en systemen.”

“Als al deze technologieën zich in een gemeenschappelijk ecosysteem bevinden, dat plug-and-play-oplossingen biedt, zal dit de eindgebruikers veel tijd en geld besparen”, vervolgt hij.

Umati is gebaseerd op de OPC UA interface standaardisatie in verschillende takken van de machine- en installatiebouw. “17 vakverbanden werken in meer dan 30 specialistische groeperingen aan technologiespecifieke interfaces, de ‘Companion Specifications’”, vertelt Rauen.

‘Interoperabiliteit machines en software

“Deze hoge mate van samenwerking vormt de basis voor een echte, open interoperabiliteit tussen machines en softwaresystemen, van de werkvloer tot aan de cloud. Alleen de VDMA heeft de middelen om de noodzakelijke integratiekrachten uit de verschillende productiedomeinen te verenigen”, aldus Rauen.

De machine- en installatiebouwsector heeft OPC UA al in een vroeg stadium als standaard voor gegevensuitwisseling aangenomen, vertelt hij. Dit komt omdat OPC UA een uniform kader biedt voor de interoperabiliteit van machines en systemen.

Uniforme definities

Na een bottom-up benadering werd duidelijk dat het bij diverse verschillende producten in de machine- en installatiebouw belangrijk is om te beschikken over uniforme definities voor basiselementen. Het eenvoudigste voorbeeld is de identificatie van de machine, met inbegrip van kenmerken als fabrikant, serienummer, bouwjaar en machinetype.

Verschillende afdelingen van de VDMA – zoals elektrische aandrijftechniek, plastics- en rubbermachines, machine vision, metallurgie, robotics en bewerkingsmachines – stellen momenteel de Basis Companion Specification OPC UA voor Machinery op. De eerste versie hiervan staat gepland voor komend najaar. Dit ondanks de coronacrisis.

Op EMO 2017 gepresenteerd

Ook de bewerkingsmachine-industrie wilde al vroeg komen tot ‘één productietaal’, zoals Schäfer het noemt. Tijdens EMO 2017 werd een initiatief gepresenteerd om een open, gestandaardiseerde interface te ontwikkelen. Hier werd al vroeg gekozen voor OPC UA als basistechnologie.

Tijdens EMO 2019 werd een showcase gepresenteerd met 70 partners uit 10 landen voor 110 machines en 28 software-oplossingen, verspreid over het beursterrein. Inmiddels, geeft Schäfer aan, zijn er 120 partners, zowel uit Duitsland als uit andere landen, en heeft de werkgroep goede vorderingen gemaakt.

Komend najaar definitieve versie

“Het doel blijft om ondanks corona komend najaar met een eerste definitieve versie te komen voor een standaard interface tussen bewerkingsmachines en een hoger niveau IT-systemen”, zegt Schäfer. Dat zal dan exact drie jaar na EMO 2017 zijn, toen we het initiatief presenteerden.”  

“We werken momenteel aan de publicatie van de ‘Release Candidate’. Dit is het eerste openbaar beschikbare ontwerp van de specificatie die door de OPC Foundation zal worden uitgegeven. Zodra de specificatie voor bewerkingsmachines is uitgebracht, zal deze internationaal beschikbaar zijn en kan deze door deskundigen wereldwijd worden becommentarieerd.”

De gezamenlijke werkgroep werkt momenteel intensief aan de voorbereiding van de noodzakelijke documenten voor de OPC Foundation. “Ondanks de uitdagende omstandigheden houden we vast aan ons schema voor de publicatie van de ‘Release Candidate’ in april”, geeft Schäfer aan.

Eigen projecten en producten

“Zodra deze is geaccepteerd, zijn er geen verdere hindernissen meer voor de publicatie van de definitieve OPC UA Companion Specification for Machine Tools.”

“Op dat moment komt het echt van de grond, want dan kunnen geïnteresseerde bedrijven hun eigen projecten en hun eerste producten lanceren”, aldus Schäfer.

Corona: geen live showcases

Sinds EMO 2019 is er echter wel het nodige veranderd. “Doordat een groot aantal beurzen is uitgesteld als gevolg van de corona-crisis kunnen wij momenteel geen live showcases draaien”, legt Schäfer uit.

“Ook de ‘uitdagende economische omgeving ’bemoeilijkt de samenwerking. De partners worden gedwongen hun middelen aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit weerhoudt ons er echter niet van om hard te blijven werken.”

Zo staan er al weer showcases gepland, op beurzen als de Simtos in Seoel, die is uitgesteld tot oktober, en op de CCMT in Shanghai, hoewel hiervoor nog geen nieuwe datum is vastgesteld.

‘Praktische toepassingen tonen’

Op beurzen kan het brancheoverkoepelende gebruik van verschillende OPC UA-standaarden op een praktische manier worden gedemonstreerd, juist om klanten de geschiktheid ervan voor dagelijks gebruik in de productie te laten zien.

 “Het concept van Plug & Produce moet nu de wereld in worden gebracht en met name aan de klanten worden gecommuniceerd”, vertelt Rauen.

‘Dezelfde taal spreken’

“We hebben een zeer divers scala aan gebruikers, waaronder de automobielindustrie en sectoren als medische technologie en meubelbouw. Productiemanagers over de hele wereld moeten erop kunnen rekenen dat machines van verschillende fabrikanten dezelfde taal kunnen spreken.”

Umati gebruikt OPC UA evenals de OPC UA Companion Specifications. “We hopen op een brede feedback van de gebruikers”, zegt Rauen. “Dit is belangrijk om erachter te komen welke activiteiten in de toekomst het belangrijkst zullen worden.”

MTConnect en NC-Link?

Behalve OPC UA zijn er ook andere platformen, zoals MTConnect en NC-Link. Umati staat open voor integratie.

“Op EMO 2019 was er al sprake van een integratie van NC-Link in de umati-community. En we waren van plan op de CCMT in Shanghai een vice-versa-verbinding te demonstreren, maar die beurs is helaas uitgesteld vanwege de situatie rond het coronavirus”, geeft de VDW aan.

“Ook waren er enkele integraties van MTConnect machines, maar dat was eenvoudig omdat OPC UA als gemeenschappelijk platform werd gebruikt.”

‘Breder perspectief’

Fundamenteler vinden ze dat umati, in tegenstelling tot de andere platformen, breder is getrokken. “Zo staat umati open voor integratie van alle respectievelijke werkgroepen, die al op mondiaal niveau werken, maar alleen in hun sector.”

“Op deze manier komen we een stap dichter bij het oorspronkelijke doel van umati, namelijk het creëren van een universele, wereldwijde community. Dit bredere perspectief wordt niet aangepakt door MTConnect of NC-Link”, aldus VDW.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven