Er is nog steeds veel vraag naar multitasking machines, om bewerkingen op één machine uit te kunnen voeren. Ook de markt voor verspanende machines (koploper in de verkopen) blijft groeien, terwijl de markt voor machines voor plaatbewerking licht daalt. De lasermarkt daalt forser, terwijl de 3D-metaalprintmarkt absoluut gezien zeer klein blijft.
Dat meldt Made in Europe op basis van cijfers van de VDW. De vereniging van Duitse fabrikanten van metaalbewerkingsmachines geeft een aardig overzicht over trends in bewerkingstechnologieën.
Verspaning en plaatbewerking
De markt voor verspanende machines uit Duitsland is bijna verdubbeld, van ongeveer 5 miljard euro in 2010 naar 9,6 miljard euro vorig jaar.
De markt voor plaatbewerkingsmachines lijkt stabiel. Na een piek in 2018 (van 3,2 miljard euro) krimpt het nu weer naar 3 miljard euro vorig jaar; een bedrag dat ook in 2017 werd bereikt.
De markt voor lasertechnologie is voor het eerst in jaren gekrompen, met bijna 20% naar 762 miljoen euro. Dit geldt zowel voor de Duitse binnenlandse markt als bij de export.
3D-printers
In de productie van 3D-metaalprinters haalden de Duitse fabrikanten een omzet van 157 miljoen euro. Hier is nog geen vergelijking met eerdere jaren mogelijk omdat de VDW het nu pas voor het eerst bijhoudt.
Relatief gezien is dit een aandeel van 0,9% in de omzet in verspanende machines. Dat lijkt niet veel, maar is toch 3 keer zo veel als Duitse fabrikanten van erodeermachines hebben geproduceerd. Ook is het grofweg maar een derde minder dan aan zaagmachines is geproduceerd.
Koploper in de markt op het gebied van technieken waren vorig jaar de bewerkingscentra, goed voor ruim 14% van de totale omzet van de Duitse machinebouwers.
Daarna volgde de CNC-draaimachines (8,8%), transfersystemen (7,3%) en freesmachines (6,4%). De omvang van de markt voor bewerkingscentra steeg voor hen met 13%, terwijl die van draaicentra daalde met 10%.
Wereldwijd
Wereldwijd (alle producenten in 2018) bedroeg het totale productievolume voor bewerkingsmachines 73,7 miljard euro.
Hiervan werd 52,4 miljard euro besteed aan verspanende machines en 21,3 miljard euro aan plaatbewerkingsmachines. De verhouding lag dus op 71 respectievelijk 29%.
Beide technologiesegmenten groeiden in hetzelfde tempo met 3% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Toen ik opleidingen volgde was het toverwoord allround inzetbaar en dat studeerde ik.
Eenmaal werkzaam op de arbeidsmarkt zag ik dat ik links en rechts ingehaald werd door specialisten, die jongen kregen het gesteund door bedrijfsanalisten beter dan mij.
Vandaagdedag zit ik met 55 jaar zonder werk thuis en lees ik dit artikel.
Een woord aan de jongen mensen die nu studeren … ga in dit mooie vak! , maar negeer verders de inhoud van dit artikel volledig.
Wordt specialist is mijn advies, wees ergens heel goed in en als je kostje gekocht is, studeer jezelf dan bij tot allrounder.
De marktcijfers van Nederland zie ik ook heel graag gepubliceerd.