Ga naar hoofdinhoud

Vencosteel digitaliseert: naar papierloos werken

John Kox, Wil van der Linden en Mart Versmissen (van links naar rechts).

Vencosteel in Eersel is op weg naar volledig papierloos werken. Het plaatbewerkend bedrijf is in 2016 begonnen met een digitaliseringsproject, maar dat liep aanvankelijk niet soepel. Met een projectgroep en een pilot die in mei 2021 startte, werd de digitalisering binnen het bedrijf wél een succes. Dat meldt vakblad MTL Metaal Magazine.

Wil van der Linden, die in 2016 als manager bij Vencosteel begon om de digitalisering op de rit te zetten, wijst op een kast waar eerder alle geprinte productieorders werden gelegd. Alle schappen zijn nu geheel leeg. “Dat toont het beste dat we nu papierloos werken.”

Vencosteel, dat uitsluitend voor moederbedrijf Vencomatic Group werkt, heeft geïnvesteerd in kantbanken van LVD en wil hier op termijn volledig op overstappen.

“Een 3D STEP-file is nu het uitgangpunt”, vertelt Van der Linden. “Dit halen we door het Cadman-B programma van LVD. Het resultaat is een uitslag en een kantprogramma. Het kantprogramma wordt naar de machine gestuurd en de uitslag wordt opgepikt door Wicam om te gaan nesten. Inmiddels sturen we alle machines aan met Wicam om uitslagen te maken.”

Kantoperator Nour Jaafar bedient een van de schermen.

Werkvoorbereiding volledig digitaal

“In de werkvoorbereiding maken we gebruik van SAP (ERP), Cadman-B (het 3D en 2D CAM-programma) en Wicam (voor het nesten)”, aldus Mart Versmissen, manager productie plaatwerk. “Deze drie systemen worden gecombineerd tot één systeem. Dat is een eigen ontwikkeling.” “Door deze systemen te implementeren is onze werkvoorbereiding nu volledig digitaal”, vult Van der Linden aan.

“Destijds werd de productie volledig met papieren orders aangestuurd”, blikt hij terug. Het ging om ongeveer 150 orders per dag. “Iets wijzigen was uiteraard makkelijk in SAP. Maar daarna begon de zoektocht naar de papieren productieorder om het ook daar aan te passen.”

Eerste plaatwerkproject in papierloos werken

Mede door deze inefficiëntie ging het bedrijf op zoek naar een MES-systeem. Dit werd uiteindelijk gevonden bij Shopfloor-Online van Lighthouse (in 2021 overgenomen door Infor), in Nederland vertegenwoordigd door Actemium. “Wij waren voor hen het eerste plaatwerkproject in papierloos werken.”

“Het MES-systeem communiceert met de machines en krijgt informatie aangeboden”, legt process engineer John Kox uit. “Wanneer er binnen Wicam de keuze wordt gemaakt voor een andere machine of ander plaatmateriaal, dan wordt dit direct gecommuniceerd met SAP.”

Klein begonnen, kwaliteit boven snelheid

“We zijn in het project klein begonnen”, aldus Van der Linden, “om eerst alle facetten goed onder de knie te krijgen en eventuele kinderziektes eruit te halen. Kwaliteit stond voor ons duidelijk boven snelheid.

Gestart werd met rvs op de lasersnijder, het handmatige werk, het borstelen, enkele kantbanken, gevolgd door de lasplaatsen, de assemblage en de logistiek. Vorig jaar gingen alle ponsmachines en de overige kantbanken over.

Lasser Kazi Kuczaj heeft op zijn werkplek eveneens een scherm tot zijn beschikking.

Gestructureerder, efficiënter

Inmiddels heeft elke werkplek een scherm waarop de planning en andere relevante informatie zichtbaar is. Verder staat bij elke twee werkplekken een printer om een etiket (met QR-code) af te drukken.

“Nu is de productie veel gestructureerder en kunnen forse efficiencyslagen gemaakt worden”, aldus Van der Smissen. Van der Linden: “Belangrijk is dat we direct kunnen zien waar het niet goed loopt. We hebben een enorme groei in het aantal productieorders doorgemaakt. Het is bijzonder dat dit is gelukt met hetzelfde aantal werkvoorbereiders.”

Nieuwe manier van werken verder uitgebreid

Het project is deze maand officieel afgerond. Van der Linden is nu met pensioen gegaan en heeft zijn taken met een gerust hart overgedragen aan Bart Coppens.

In de projectgroep zaten medewerkers van Vencomatic Group, ook vanuit de directie, en Vencosteel, en vertegenwoordigers namens Actemium, Wicam, LVD, QforIT, Qabap, McCoy & Partners, Procurement Services en Prima Power.

De nieuwe manier van werken wordt ondertussen verder uitgebreid bij Vencosteel. Zo worden de gegevens uit het MES-systeem uitgelezen en kunnen de data worden gebruikt als basis voor verbeteringen, bijvoorbeeld voor het verder optimaliseren van de productie.

Bekijk de hele reportage

Lees alles over de nieuwe, papierloze werkwijze van Vencosteel in de uitgebreide reportage in de nieuwe MTL Metaal Magazine. Daar gaat het bedrijf ook in op de motieven voor digitaliseren en de voordelen ervan. Verder belicht het de aandachtspunten die nodig zijn voor het succesvol afronden van een dergelijk project.

Ook brengt Vencosteel de resultaten van het project naar buiten. Eén eyeopener: In 2017 had het bedrijf 25.000 productieorders. In 2021 waren dat er 33.000 geworden. Dit bleek mogelijk met hetzelfde aantal werkvoorbereiders.

MTL Metaal Magazine

MTL Metaal Magazine nummer 1 (premium), reportage op pagina 34 t/m 37)
Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden
Krijg toegang tot alle premium content: Activeer uw account
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven