Fabrikanten lopen nu tegen de vierde industriële revolutie aan. Na water, stoom en elektrische energie, elektronica en IT gaan nu een netwerk van sensoren en simulaties de industrie naar een nieuw tijdperk leiden: Industrie 4.0.
In de toekomst ‘weten’ producten waar ze zijn in het productieproces. Ze kennen hun geschiedenis, hun huidige status en de productiestappen die nog nodig zijn om tot een eindproduct te komen. Om dit mogelijk te maken moet de virtuele wereld en de echte wereld meer gecombineerd worden. Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Computer Graphics Research IGD kunnen aan de hand van een miniatuur fabriek aantonen hoe de kloof tussen virtueel en realiteit overbrugt kan worden.
De miniatuur fabriek van Fraunhofer bestaat o.a. uit een robot dat vaten kan bewegen (foto: Fraunhofer)
Onderzoek
De miniatuur fabriek wordt waargenomen met een camera dat met tien beelden per seconde voortdurend de gegevens en de status van de echte wereld overzet in een virtuele wereld. Zo kan bijvoorbeeld de route van een heftruck gepland worden waarbij het systeem analyseert waar en wanneer een botsing kan ontstaan tussen de virtuele heftruck en de echte robot. Professor Andre Stork, afdelingshoofd bij Fraunhofer IGD: “Dit is de eerste stap naar een cyber-fysieke gelijkwaardigheid en tot dusverre is het nog beperkt tot geometrische uitdrukkingen. Naar verwachting zullen andere eigenschappen zoals gedrag en functie spoedig volgen.”
Cyber-fysiek
Bij cyber-fysieke gelijkwaardigheid, ofwel Industrie 4.0 wordt elke machine, systeem, werkstuk of gereedschap uitgerust met een kunstmatige intelligentie. Dat betekent dat machines en robots onderling informatie uitwisselen waardoor ze zelf beslissingen kunnen maken. Industrie 4.0 kan de positie van de Europese maakindustrie veilig stellen. Terwijl Azië leidt in massaproductie zal de toekomst van Europa liggen in het maken van op maat gemaakte producten en lage productievolumes. Met Industrie 4.0 kunnen productielijnen worden herontworpen zodat zelfs lage volumes en klant specifieke producten kosteneffectief kunnen worden geproduceerd.