Door acceleratie van industriële robots te verminderen en de robot soepel te laten bewegen, kan het energieverbruik met 40 procent worden gereduceerd. Dit terwijl de productietijd gelijk blijft. Dit is het resultaat van een geoptimaliseerd algoritme dat is ontwikkeld door onderzoekers van de Chalmers University of Technology uit Gothenburg (S) in het Areus project van de EU.
Het optimaliseren van robotbewegingen reduceert handelingen die veel energie kosten zoals acceleratie, deceleratie en de stilstandtijd van een robot. De optimalisatie houdt in dat de robot langzamer beweegt in plaats van dat het staat te wachten op andere robots of machines voordat er verder gegaan kan worden met de volgende sequentie. De optimalisatie bepaalt ook in welke volgorde de verschillende handelingen plaatsvinden. Toch verandert de optimalisatie niet het pad dat de robot aflegt, alleen de snelheid en de sequentie. Dit houdt in dat bestaande robotcellen snel geoptimaliseerd kunnen worden zonder het productieproces aan te passen. Uit tests blijkt dat er een energiebesparing tussen de 15 procent en 40 procent mogelijk is.
Bewegingen vastleggen
Het optimalisatieprogramma start bij het vastleggen van de robotbewegingen tijdens een operationele cyclus. Ook eventuele botsingzones worden hierin meegenomen. Deze informatie wordt vervolgens door het optimaliseringprogramma verwerkt tot nieuwe instructies die direct uitgevoerd kunnen worden door de robot.