Ga naar hoofdinhoud

‘Waterstraalsnijden ook voor precisiewerk’

Omax-waterstraalsnijden.

MicronParts uit Capelle aan den IJssel heeft als een van de eerste bedrijven in Europa het MicroMax Jetmachining Center van de Amerikaanse fabrikant Omax in gebruik genomen. Daarmee wordt ultraprecisie waterstraalsnijden mogelijk. Het Jetmachining Center is een CNC-machine, die ultraprecies snijdt met water en abrasief. 

Microwaterstraalsnijden heeft twee dingen gemeen met traditionele waterstraalsnijtechnologie: er wordt gesneden met water in combinatie met abrasief én onder hoge druk (4100 bar). Voor de rest is het een ‘schoon’ snijproces, met een lineaire nauwkeurigheid van ± 2,5 µm én is het snel. Daarmee is de technologie een alternatief voor andere fijnmechanische bewerkingen, zeggen Paul van Ass en Martin van Wijngaarden, de twee oprichters van MicronParts. Dat meldt Madeineurope.com.

Het jonge bedrijf richt zich met het ultraprecies waterstraalsnijden op de precisie-industrie in de Benelux. “De lineaire nauwkeurigheid van onze machine is ± 2,5 µm en de gemiddelde snijtolerantie is ± 13 µm”, zegt Van Wijngaarden.

Geen warmte en braamvorming

Een ander voordeel is dat absoluut geen warmte in het materiaal komt. En ten opzichte van precisiefrezen is er geen braamvorming. Het snijoppervlak is glad, de Ra-waarde schommelt rond de 2 µm. “We hoeven amper na te bewerken”, aldus Van Wijngaarden. “En voor een nog gladder oppervlak volstaat het de producten naderhand te trommelen (glijslijpen).”

Een derde voordeel is de snelheid. Vergeleken met andere technieken (als vonk-eroderen en precisiefrezen), is het tot 5 keer sneller. Bewerkingscycli duren vaak maar één of twee minuten, afhankelijk van de materiaaldikte en de te snijden contouren. Voeg daarbij dat er vrijwel geen gereedschapskosten zijn (alleen water, zand en abrasief) en het resultaat is een lagere kostprijs. Per product ligt dat op enkele centen; minimaal een factor 3 lager dan bij bijvoorbeeld vonk-eroderen.

Bedrijf zoekt samenwerking

MicronParts is aangesloten bij het Hightech Platform van het Mikrocentrum. Het bedrijf ziet voor deze technologie toepassingen in de fijnmechanische hightech industrie of moeilijk te bewerken materialen, zoals gehard staal en keramiek. En dan vooral kleine en middelgrote series. Beide heren zien de technologie als aanvullend op fijnmechanische CNC-technieken. “We zoeken daarom strategische samenwerking met bedrijven, ook CNC-machinefabrieken. Niet als concurrent, we willen met onze technologie juist in het verlengde van ze werken.”

Made in Europe besteedt in het digitale magazine van december meer aandacht aan MicronParts en microwaterstraalsnijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven