Ga naar hoofdinhoud

Werkgevers doen nieuw voorstel voor cao Metaal en Techniek

(foto: Shutterstock)

Werkgevers doen werknemers een nieuw, verbeterd voorstel om op korte termijn tot een cao-akkoord in de Metaal en Techniek te komen. Het gaat om een loonsverhoging van 7% per 1 juli 2024, 90 euro structureel per 1 maart 2025 en 3% loonsverhoging per 1 januari 2026. Werkgevers, verenigd in de FWT (Federatie Werkgeversorganisaties Techniek) hebben vakbonden uitgenodigd om op 4 juli weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Werkgevers stellen een cao voor met een looptijd van 24 maanden, van 1 april 2024 tot 1 april 2026. “Half april strandden de onderhandelingen voor nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Toen was ons bod een loonstijging van 9,19% over 22 maanden”, zegt cao-onderhandelaar Ron Follon van de FWT.

“Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7% over 2 jaar gaan betalen. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de reparatie van de koopkracht.”

“Wij zetten hiermee een flinke stap”, vervolgt hij. “Als werkgevers willen we samen met de vakbonden de verantwoordelijkheid nemen om tot een cao te komen. We roepen de vakbonden daarom op deze week weer aan de onderhandelingstafel te komen.”

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Naast een verbeterd loonbod willen de werkgevers ook de mogelijkheden vergroten om gebruik te maken van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU).

“Wij stellen voor dat alle werknemers die in aanmerking komen voor de regeling, er ook gebruik van kunnen maken”, vertelt Follon.

“Als werkgevers zijn we bereid daarvoor de premie te betalen. Wat ons betreft komt er geen werknemer meer in de wachtrij.”

Als werkgevers en vakbonden op centraal niveau tot een akkoord komen over de verlenging van de RVU-regeling, is de FWT bovendien bereid om de regeling te verlengen tot 2031.

‘We laten zien dat het ons ernst is’

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de Metaal en Techniek strandden half april. “Wij laten met dit verbeterde bod zien dat het ons ernst is”, vervolgt Follon.

“We hebben stappen gezet. We rekenen erop dat de vakbonden positief reageren zodat we de onderhandelingen kunnen hervatten. Stakingen brengen de cao’s niet dichterbij, terugkeer naar de cao-tafel wel.”

De cao voor de Metaal en Techniek geldt voor 320.000 werknemers en is daarmee de grootste cao in de marktsector.

Conflict over nieuwe cao Metaal en Techniek. Wat is uw mening?

0 reacties op “Werkgevers doen nieuw voorstel voor cao Metaal en Techniek

  • Thijs

    Gaan we nog onderhandelen of wat? Nu bijna salaris van augustus, onze CAO is op 31-03-24 verlopen. Schandalig wat de werkgevers doen, AUB landelijke stakingen totdat er een nieuwe CAO is, dit schiet niet op zo!

  • Chico B

    Belachelijk bod van de werkgevers 6,35 % per jaar. Andere CAO’ s krijgen 10 á 15 % erbij op 1 jaar tijd. Dan willen ze deze ook nog later laten ingaan…. en die 3 maanden dan. CAO loopt af op 31-03-2024 dus vanaf 01-01-2024 hoort er een nieuwe CAO te zijn. 3 Maanden moeten ook betaald worden. Ze maken zich er wel heel gemakkelijk vanaf. 10 % loonsverhoging en 100 euro bruto voor de looptijd van 1 jaar. Daar moeten we voor vechten en voor niks minder!
    Daarna kunnen we kijken wat de economie ons weer brengt. En de inflatie koppelen aan het loon. Hoge inflatie hoog loon, lagere inflatie minder loon.

  • Chico B

    Dit is gewoon 6,35 % per jaar…. Andere Cao’s krijgen tussen 10 en 15% over een looptijd van 1 jaar. Dit is schandalig. Ze nemen ons niet serieus. Hier moeten we het absoluut niet mee eens zijn. 10 % loonsverhoging en 100 euro bruto erbij voor de looptijd van 1 jaar. Alles met terugwerkende kracht vanaf 01-04-2024 en daarna de inflatie koppelen aan het loon. En volgend jaar kijken we wel verder wat de economie ons brengt.

  • Gerrit

    Het vorige CAO was voornamelijk ter reparatie van de koopkracht, omdat toen een CAO ook al lang uitbleef. Dit werd eigenlijk te niet gedaan door de enorme inflatie.
    Bijna elke sector heeft dit gecompenseerd doormiddel van CAO verhogingen, helaas liep dit nieuwe CAO nog in deze periode. In 2022 hadden we 11,6% (volgens DNB) inflatie,
    2023 4,1% en dit jaar zal het 2,8% zijn, totaal is de inflatie 19.43%. Het voorstel van 12,7% zou over een looptijd van een jaar zou al weinig zijn als je naar alle andere
    sectoren kijkt, laat staan over 22 maanden. Het argument dat de werkgever dit lastig kan betalen is aan de ene kant te begrijpen, maar aan de andere kant zal er een leegloop
    veroorzaken in de sector. Werknemers moet ook nog rond moeten komen, dus werkgevers zullen dit moeten doorrekenen aan hun klanten. Als de hele sector dit doet dan zal dit weinig negatieve impact hebben betreft concurrentie. Mocht het niet haalbaar zijn is de vraag of de betreffende werkgevers wel bestaansrecht hebben.

  • Ivo

    De werkgevers laten met dit slappe bod helemaal niet zien dat het hun “ernst is”.

    Toen de vorige CAO afliep was er al een loonachterstand van ruim 10% ten opzichte van de inflatie, opgebouwd sinds medio 2022. Als het ernst is, repareer je als werkgevers dat gat met terugwerkende kracht per 1 april (ingangsdatum nieuwe CAO) en verhoog je vervolgens rond oktober de salarissen met minimaal de inflatie die voor 2024 wordt verwacht. Om begin 2025 opnieuw salarissen te verhogen ter compensatie van de inflatie die in dat jaar verwacht wordt.

    Daarnaast is een extra compensate voor het 2 jaar lang op forse achterstand staan best op zijn plaats. Werknemers zijn hierdoor (bruto) namelijk duizenden euro’s misgelopen. Een eenmalige betaling van bijvoorbeeld €1500 of structurele extra loonsverhoging van €100 per maand zou de werkgevers sieren.

    Maar nee, ze jagen liever nog meer personeel naar andere sectoren

  • Marc

    Tevens worden de maanden april, mei en juni 2024 maar even vergeten.

  • Eef

    De inflatie begon 2 jaar geleden, en dat verschil in koopkracht wordt dan over de komende 2 jaar uitgesmeerd. Dan is er geen sprake van koopkrachtherstel, het is nog steeds slechter dan in Maart 2022, want de inflatie is nog niet voorbij.
    Na de koopkrachtherstel (die overigens sneller moet komen) is gewoon de APC van de FNV nodig, hogeren lonen is niet de grootste veroorzaker van inflatie, maar als de prijzen overal stijgen en de lonen gaan niet mee wordt al het geld gewoon naar boven gesluisd.

  • Hans

    Er is al weer een inflatie van 3.2% geconstateerd. Met dit bod lopen we alleen maar achter de feiten aan. We worden voor de gek gehouden door Ron Follon. Het enige wat kan werken is 10.1% dit jaar.

    1. Gerrit

      Met dit bod word de inflatie van 22 pas recht getrokken in 25, dus dat betekent dat je weer 2/3 jaar koopkracht verlies heb. Kort samen gevat ga weg uit de metaal sector

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven