Ga naar hoofdinhoud

Werkgevers wijzen ultimatum af: ‘Vakbonden plaatsen zich buiten de realiteit’

Werkgevers wijzen het gestelde ultimatum van de vakbonden af. De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) is teleurgesteld in de opstelling van de vakbonden. Dat meldt Koninklijke Metaalunie. Inzet is een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek).

“Er lag een stevig eindbod van de werkgevers met een flinke loonsverhoging van 9,19%”, zegt FWT-onderhandelaar Ron Follon van de FWT.

“Voor jongeren betekende het eindbod zelfs een loonsverhoging van meer dan 10%. De vakbonden houden vast aan een looneis van ruim 13%. Daarmee plaatsen ze zich buiten de realiteit. Dit kunnen werkgevers simpelweg niet dragen.”

Vakbonden stellen in het ultimatum dat werkgevers uiterlijk op woensdag 17 april 18 uur akkoord moeten gaan met hun eisen voor een nieuwe cao. De werkgevers wijzen dit ultimatum dus af.

Vakbonden moeten nu in beweging komen

Follon benadrukt dat de werkgevers open blijven staan voor onderhandelingen met de bonden. “Wij hebben stappen gezet, nu is het aan de vakbonden om in beweging te komen.”

Hij hoopt dan ook dat de vakbonden terugkeren naar de onderhandelingstafel. “Het is in het belang van zowel werkgevers als werknemers dat we tot een cao-akkoord komen.”

Waar liggen de hete hangijzers?

De twee belangrijkste geschilpunten in het cao-overleg zijn het loon en de ouderenregelingen. “Met het ultimatum hebben de bonden ook andere onderwerpen naar voren gebracht, zoals invoering van 5 mei als jaarlijkse extra vrije dag en het afschaffen van de jeugdlonen.”

De werkgevers hebben in een overzicht aangegeven wat het eindbod van de werkgevers is en wat de eisen van de vakbonden zijn.

FWT teleurgesteld: vooruitzichten niet positief

“Wij zijn teleurgesteld over het feit dat u niet ingaat op ons eindbod en betreuren dat u mogelijk overgaat tot het voeren van acties”, stelt Follon in de reactie op het ultimatum.

“De vooruitzichten zijn namelijk niet positief als gevolg van onder meer de stikstofproblematiek en netcongestie. Dat leidt tot afnemende orderportefeuilles en krimp van het productievolume.”

De FWT heeft de vakbonden erop gewezen dat de werkgevers hen verantwoordelijk houden voor eventuele schade die het gevolg is van acties. Dat geldt voor schade bij de bedrijven zelf, maar ook bij opdrachtgevers of afnemers.

Meld het als acties dreigen

Mogelijk zullen de vakbonden de komende weken individuele bedrijven benaderen om met hun voorstellen akkoord te gaan, stelt FWT. “Daarbij kan gedreigd worden met stakingen of werkonderbrekingen.”

Vrijwel altijd kondigen de vakbonden acties vooraf aan, zegt hij. “Wordt uw bedrijf door de vakbonden benaderd? Meld dat dan meteen bij de afdeling Sociaaljuridisch van Metaalunie.”

Meer informatie

Lees ook:
FNV dreigt met stakingen rond cao na woensdag 17 april (15 april 2024)

Lees de reactie van de vakbonden: stakingen:

Werknemers gaan staken na afwijzen ultimatum voor cao (18 april 2024)

Wat vindt u?

Hebben de werkgevers gelijk dat de eisen van de werknemers buiten de realiteit staan omdat werkgevers dit simpelweg niet kunnen dragen?

Of vindt u (met de bonden) dat werkgevers met het eindbod hun eerder gedane verslechteringsvoorstellen hebben gehandhaafd?

Reageer onder dit bericht en geef ook aan waarom u dat vindt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven