Ga naar hoofdinhoud

Werkstuk moet schoner worden

Bij de clean room worden momenteel de grenzen verlegd. Een trend gesignaleerd op de Vimag-Forumdiscussie van 10 september jl. in ‘s-Hertogenbosch. Guillaume van Leest (Irmato Industrial Solution): “Wij ervaren een duidelijke behoefte aan steeds schonere producten.

Van Leest: ”Met name in de regio Eindhoven is die trend herkenbaar. Dat betekent dat de assemblage zal moeten plaatsvinden in clean rooms en dat er hoge eisen worden gesteld aan de producten die er worden toegepast. Dat geldt zeker voor producten die worden verspaand.” Coen Aarts (BKL Engineering) vult aan: “Dat betekent dat je het hele proces moet herinrichten en hele andere eisen aan de productiemiddelen en -methoden worden gesteld. Een beugeltje dat normaal 2 euro kost, kan  daardoor opeens een veelvoud daarvan worden”.

 

 Vimag Forumdiscussie 10 september Den Bosch

De Vimag-Forumdiscussie begin september in ‘s-Hertogenbosch. Aan de forumdiscussie werd deelgenomen door: Philippe Reinders Folmer van Renishaw (Breda), Marcel Grooten van Greentech Engineering (Eindhoven), Ingrid Houthuysen van Sergem (Den Haag), Guillaume van Leest van Irmato Industrial Solutions (Eindhoven), Coen Aarts van BKL Engineering (Nuenen), Martin van Acht van Tegema (Son), Theo Koster van NEVAT (Zoetermeer), Chantal Baas van de Vimag en Richard Boske van Klein Tooling (Weesp) (foto: Michel Zoeter)

 

Reinheid garanderen

“Specifieke materialen en de manier waarop daarmee wordt omgegaan, spelen opeens een belangrijke rol”, aldus Martin van Acht (Tegema). Aarts: “En dan moet het geheel ook worden geborgd want juist dat is zeer belangrijk omdat vervuiling in dergelijke omgevingen niet eenvoudig zichtbaar of herkenbaar is.” Door deze ontwikkeling is in de regio Eindhoven ook een markt aan het ontstaan voor producten waarvan de reinheid kan worden gegarandeerd. De vraag hiernaar wordt sterk gedreven door ASML dat machines uit verschillende lagen opbouwt waarbij de ‘core’ van de machine ultrarein moet zijn.

 

Specialisatie

Van Leest: “Het resultaat van dit soort ontwikkelingen is een verdere specialisatie. Als je niet meegaat in een specialisme als high tech-bedrijf, dan ben je in de toekomst niet in staat om je te onderscheiden.” Marcel Grooten (Greentech Engineering) plaatst de trend naar specialisatie in historisch perspectief: “De vakman die we tegenwoordig kennen, is eigenlijk het ‘product’ van de industrialisatie. Die trend naar specialisatie krijgt nu weer een vervolg. Een goed voorbeeld daarvan is de ‘voorloper’ van ASML. Ingezet werd op complete fabrieken voor de halfgeleiderindustrie. Uiteindelijk is dat ASML geworden en wordt één type specialistische machine geleverd.”

 

Binnenkort in Metaal Magazine een verslag van de Forumdiscussie. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine. Lees ook eerdere verslagen van Vimag-Forumdiscussies.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven