De Tweede Kamer gaat onderzoeken of een wettelijk verplichte minimum vergoeding voor stages kan worden ingevoerd. Een motie van GroenLinks-PvdA en Denk kreeg brede steun, meldt Jong CNV. “Dit is goed nieuws voor studenten”, reageert Belle Tonk, vakbondsconsulent van Probeer de Bond (CNV). “Die weten nu vaak niet waar ze aan toe zijn en krijgen in veel gevallen helemaal geen stagevergoeding.”
“We zijn ontzettend blij met een aantal moties van Kamerleden naar aanleiding van het debat over de begroting van het ministerie van OCW”, reageert Justine Feitsma, voorzitter CNV Jongeren.
“Die moties geven gehoor aan onze oproep om een minimale stagevergoeding verplicht te maken. We hopen dat de minister de roep van de Kamer omarmt en prioriteit geeft aan kansengelijkheid voor studenten.’
Ook steun in het land
Probeer de Bond, CNV Jongeren en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) voeren al een tijdlang actie voor een verplichte minimum stagevergoeding voor mbo, hbo en wo. Een petitie hiervoor is inmiddels al door ruim 15.500 mensen ondertekend.
“Mooi dat vrijwel alle partijen in de Kamer vandaag laten zien dat ze hier oog voor hebben”, zegt Tonk. “We zien het als een steun in de rug voor ons pleidooi voor een verplichte minimum stagevergoeding.”
In de motie stellen PvdA/GroenLinks en Denk vast dat 16% van de mbo-studenten en 44% van de hbo- en wo-studenten geen stagevergoeding krijgt. Dat laatste bleek uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van ISO).
‘Ongelijke kansen’
Een stagevergoeding is voor bedrijven nu nog veel te vrijblijvend, vindt Probeer de Bond. De politieke partijen constateren dat er al jarenlang wordt geprobeerd om werkgevers op hun welwillendheid aan te spreken en met een passende vergoeding te komen, maar dat dit lang niet in alle sectoren gebeurt.
“Wij zien dat in de praktijk, de ene student wel een stagevergoeding krijgt, de andere een beetje of helemaal niks”, zegt Tonk. “Dat zorgt voor ongelijke kansen, omdat zo’n stage vaak wel verplicht is.”
“Bovendien kunnen studenten er vaak geen bijbaan meer naast blijven doen. Dan is zo’n stagevergoeding echt belangrijk, terwijl het voor werkgevers eigenlijk peanuts is. Dus het is heel mooi dat er vandaag brede steun in de Kamer was voor een onderzoek naar een wettelijke regeling.’
CNV wil minimaal 500 euro per maand
Het onderzoek is een eerste stap. Vervolgens is natuurlijk de vraag of en hoe zo’n wettelijke vergoeding er komt en hoe hoog die zou moeten zijn. Het CNV pleit voor een minimale vergoeding van 500 euro per maand, ongeacht de opleiding.
Intussen worden er – op initiatief van de jongeren binnen het CNV – al in steeds meer cao’s afspraken gemaakt over stagevergoedingen, stelt de organisatie.
“Het gaat dus de goede kant op”, zegt Tonk. “Maar een wettelijke verplichting schept duidelijkheid en geeft zekerheid. Een mooi vertrekpunt voor de cao, net als het minimumloon.”