Ga naar hoofdinhoud

Yaskawa opent vestiging BIC

(foto's: Paul Quaedvlieg)

Yaskawa Benelux heeft haar nieuwe vestiging op de Brainport Industries Campus (BIC) officieel geopend. Het bedrijf sprak over de reden van de verhuizing en de rol van robotica in het toekomstig maakbedrijf. Yaskawa draait al mee in het Flexible Munufacturing Fieldlab maar is sinds kort ook deelnemer aan het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics, samen met metaalbedrijf KMWE, industrial supplier Rubix en kennisbedrijf IJssel Technologie.

Dat meldt AT Aandrijftechniek. Eddie Mennen, managing director Yaskawa Benelux, noemt de verhuizing naar de BIC in Eindhoven een ideale move. “Onze klanten zijn voor een groot deel bedrijven in de maakindustrie. We hebben nu KMWE als buurman en andere bedrijven om de hoek, maar ook het onderwijs zit hier vlakbij. Siemens PLM Software komt er straks ook nog bij.”

De BIC is volgens hem een open gebouw, met snelle communicatie. “En je ontmoet elkaar dagelijks. Daarnaast kunnen we onze eigen innovatie op het gebied van robotica versnellen doordat we actiever in het innovatieprogramma van Brainport Industries gaan participeren.”

Optimale automatisering

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics werkt onder meer aan de inzet van robots, cobots, mobiele robots of een combinatie hiervan, voor een optimale automatisering binnen een maakbedrijf. Hieronder valt bijvoorbeeld ook het transport van producten tussen verschillende CNC-machines met automated guided vehicles (agv’s). Dit soort projecten sluit aan bij de kerncompetenties van Yaskawa en kan volgens Mennen tot nieuwe businesskansen leiden.

Hij ziet ook goede kansen om de samenwerking met het onderwijs verder invulling te geven. “Met het Summa College en met name Teclab, werken we al samen en willen we graag meer zaken oppakken. Maar ook als straks hbo- en universitaire opleidingen bij de BIC aanhaken, zien we prima mogelijkheden voor een verdere en intensievere samenwerking.”

‘Robots groeimarkt’

“Robots zijn in al deze takken van industrie een groeimarkt”, zegt Meino Noordenbos, CEO BT Brammer / Rubix Benelux. “Wereldwijd is er jaarlijks een 16% groei van robots, vandaar dat wij als Rubix met MCA lineair, motion, robotics midden in de industrie staan.”

“De uitdagingen die wij als KMWE hadden waren dat de geautomatiseerde logistiek in een maakbedrijf anders is dan die bijvoorbeeld in een warehouse”, zei  Koen Herps, Industrial Engineer Smart Industries & PhD student KMWE, bij het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics.

“Het moet om een robuust design gaan, deze robots en agv’s werken in een industriële omgeving. Maar naast de hardware, zijn intelligentie, software-integratie en data-transmission van groot belang. Zo kunnen we nu al simuleren wat een robot moet doen, zeg maar de ‘decision making’.

Agv’s tussen publiek

Tijdens een rondleiding door het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics, reden de agv’s met producten gewoon tussen het publiek door. Eigenlijk stonden ze vooral vaak stil, omdat mensen niet aan de kant gingen.

Op weer een andere AGV was een Yaskawa-cobot gemonteerd. Deze kan volautomatisch gereedschappen uit een mobiel magazijn halen, deze meten, maar ook naar een CNC-machine rijden om daar de gereedschappen te plaatsen. Dit werd tijdens de feestelijke opening gesimuleerd.

Een agv met Yaskawa-cobot bij een gesimuleerde CNC-machine.

Op termijn is het de bedoeling dat alle bewoners van de Campus gebruik kunnen maken van dit gecentraliseerde logistieke systeem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven