RAS heeft een nieuwe zwenkbuigmachine ontwikkeld voor het zetten van paneelvormige werkstukken in grotere plaatdiktes tot 6 mm. Deze Megabend buigt platen volgens het ‘UpDown’-concept. Bij dit concept kan de machine zowel positief als negatief zetten, zonder dat de plaat gekeerd hoeft te worden. Alle buigingen worden per zijde automatisch doorgevoerd, waarna de operator de plaat naar de volgende zijde roteert. Dat maakt dat de operator de plaat in één keer 4-zijdig af kan werken.
De meeste zwenkbuigmachines buigen tot 3 of 4 mm. De Duitse fabrikant van zwenkbuigmachines gaat verder. De Megabend biedt een oplossing voor het 4-zijdig zetten van grote plaatafmetingen met plaatdiktes tot 6 mm.
Daarmee vormt de Megabend een alternatief voor bedrijven die zowel grote panelen als doosvormige werkstukken op een kantpers verwerken. Dat zegt Metall die de verkoop en service van de RAS-zwenkbuigmachines in Nederland verzorgt.
Grote voordeel is namelijk dat het werkstuk niet door 2 man of een plaatophoud-inrichting ondersteund hoeft te worden. De plaatuitslag blijft tijdens de zetting op de aanslagtafel liggen en kan zo door één man worden bewerkt.
‘Alleen plaatinleg en voetbediening’
De Megabend is aan de achterzijde voorzien van een lange oplegtafel, bedoeld om lange werkstukken te kunnen verwerken. Aanslagvingers aan de achterzijde in de tafel zorgen voor de positionering van plaat.
De achteraanslag van de machine is verder uitgerust met vacuüm-cups. Deze houden de plaat tijdens het buigproces vast en leiden het gebogen deel weer terug naar de bedienerzijde.
“De bediener hoeft dus alleen de plaat in te leggen en het voetpedaal te bedienen” legt Hendrik Wijngaard van Metall uit, “de machine doet de rest.” Dat vermindert ook het risico op krasvorming en is minder arbeidsintensief voor de bediener.
Proces gebruikersvriendelijk importeren
RAS past op haar machines besturing met 3D-buigsoftware Bendex toe. Met deze software kan zowel aan de machine als op de werkvoorbereiding het gehele proces op een gebruiksvriendelijke manier worden geïmporteerd.
De Bendex software leest zowel DXF, Step als DWG in. Deze worden in 3D weergegeven op de grote beeldschermen aan beide zijden van de machine, zodat de bediener door het proces heen geholpen wordt.
De software bepaalt de buigvolgorde, geeft een simulatie van het buigproces en geeft een beoordeling over de maakbaarheid.
‘Foutkans nagenoeg uitgesloten’
Daardoor is de kans op een fout nagenoeg uitgesloten, geeft Wijngaard aan. “De bediener weet precies welke gereedschappen op welke positie moeten worden ingezet en hoe hij het werkstuk door het proces moet begeleiden.”
De Bendex buigsoftware is leidend voor het vaststellen van de juiste plaatuitslag. Deze berekent het ‘verlies’ van iedere buighoek door in de definitieve maat van de plaatuitslag.