ArcelorMittal heeft de investeringen voor vergroening van de staalproductie in Europa uitgesteld. Er zijn volgens het staalconcern nog te veel onzekerheden om de investeringen nu al te rechtvaardigen.
Het concern heeft het plan om verschillende hoogovens in Europa te vervangen, door te investeren in DRI-EAF-installaties. DRI staat voor 0% carbon direct reduced iron (direct gereduceerd ijzer) en EAF voor electric arc furnace (vlamboogoven).
Deze installaties hebben lage CO2-emissies en zijn ook klaar zijn voor waterstof. In alle gevallen hadden de landen van die hoogovens financiële steun toegezegd, met goedkeuring van de Europese Commissie.
Dit zou de hogere kapitaal- en bedrijfskosten die deze overgangsstrategie met zich mee zou brengen, helpen compenseren, Zo kon onder meer aardgas worden gebruikt totdat groene waterstof gebruikt zou kunnen worden.
‘Omstandigheden ontwikkelen zich niet gunstig’
Maar nu blijkt, volgens ArcelorMittal, dat de Europese beleids-, energie- en marktomstandigheden zich niet in gunstige zin hebben ontwikkeld.
“Groene waterstof ontwikkelt zich maar heel langzaam tot een levensvatbare brandstofbron. En de productie van DRI op basis van aardgas in Europa is nog niet concurrerend als tussenoplossing.”
Bovendien zijn er aanzienlijk zwakke punten in het carbon border adjustment mechanism (CBAM, het aanpassingsmechanisme voor koolstof aan de grens), stelt ArcelorMittal
Ook moeten de handelsbeschermingsmaatregelen worden versterkt als reactie op de toenemende invoer door de overcapaciteit in China.
Bovendien is de bereidheid onder klanten om te betalen voor staal met een lage koolstofuitstoot slechts beperkt, stelt het concern.
‘Nog onzeker of groen staal concurrerend kan zijn’
ArcelorMittal geeft aan pas definitief te gaan beslissen over de investeringen als het bedrijf volledig zicht heeft op de beleidsomstandigheden.
Dan pas is zeker of de productie van groen staal met hogere kosten concurrerend kan zijn in Europa.
Eerst zullen deze omstandigheden volgend jaar verbeterd moeten worden.
Denk aan de geplande herziening van de CBAM, een verwachte herziening van de staalbeschermingsmaatregelen en de publicatie van het Actieplan Staal en Metaal.
Pas als deze initiatieven voltooid zijn, zullen ze “de parameters leveren die nodig zijn om de business case voor investeringen in het koolstofarm maken van de economie in Europa vorm te geven”, stelt het staalconcern.
Gefaseerde aanpak
Tot die tijd gaat ArcelorMittal verder met engineeringwerk en het analyseren van een gefaseerde aanpak. “Hierbij bouwen we eerst elektrische vlamboogovens, die ook kunnen worden gevoed met schrootstaal om de uitstoot aanzienlijk te verminderen.”
De langere tijd die nodig is voor definitieve investeringsbeslissingen heeft overigens geen invloed op het kunnen voldoen van klantvragen naar staal met een lage koolstofuitstoot, stelt het concern.
Het revamp project (met 2 vlamboogovens) in het Spaanse Sestao biedt namelijk het vermogen om platte producten met een lage koolstofuitstoot te produceren, aanzienlijk te vergroten.
Eenmaal voltooid, zal een groot deel van deze productie van ArcelorMittal bestaan uit XCarb gerecycled en hernieuwbaar geproduceerd staal met lage koolstofuitstoot. Het is bedoeld om de productie in deze fabriek te verhogen tot 1,6 miljoen ton in 2026
Verder is het staalconcern in mei 2024 al begonnen met de bouw van een EAF van 1,1 miljoen ton, in de fabriek voor lange producten in het Spaanse Gijón. Dit zal uiteindelijk leiden tot een vermindering van 1 miljoen ton CO2e.
Het bedrijf stelt marktleider te blijven met de verkoop van het eigen XCarb-staal met lage koolstofuitstoot.
Het gaat hierbij om een koolstofvoetafdruk van slechts 300 kg per ton geproduceerd staal. “We zijn op weg om de verkoop dit jaar te verdubbelen tot ongeveer 400.000 ton.”
De absolute emissies van de activiteiten van het bedrijf in Europa zijn sinds 2018 met 28,2% gedaald, grotendeels door een lagere productie als gevolg van de zwakke vraag.
Inzet blijft voor bijna-nul-emissie
Op de langere termijn blijft het bedrijf zich inzetten voor alle technologieën die het potentieel bieden om de CO2-emissie bij staalproductie naar bijna-nul te brengen.
Hieronder valt ook CCUS (carbon capture utilisation and storage), hoewel deze technologie, net als groene waterstof, waarschijnlijk pas ná 2030 een verschil van betekenis zal maken.
Er is al één CCU-installatie op industriële schaal operationeel in de fabriek in het Belgische Gent. Ook lopen daar nog 2 proefprojecten.
‘Decarbonisatie blijft juiste keuze’
“ArcelorMittal blijft zich absoluut inzetten voor decarbonisatie, zegt Aditya Mittal, CEO van ArcelorMittal.
“Het is de juiste keuze, zowel voor het bedrijf als voor de planeet. Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat we onze doelstelling van netto nul in 2050 kunnen halen. Maar de manier waarop we dit gaan doen kan verschillen van wat eerder werd aangekondigd.”
“We hadden graag sneller willen gaan, maar de realiteit is dat de regelgeving die nodig is om de business case voor investeringen te ondersteunen, er nog niet is.”
“Ik hoop dat er nieuw beleid komt dat een versnelde overgang ondersteunt”, besluit Mittal.