Ga naar hoofdinhoud

Cobot Move: Lorch lascobot met lineaire as

Lorch Schweißtechnik heeft de Cobot Move op de markt gebracht. Deze nieuwe lascobot is voorzien van een lineaire as die toepassingsmogelijkheden voor cobot-lassen fors uitbreidt. De verrijdbare as vergroot het werkbereik van de cobot tot ruim 4,5 meter. Zo kunnen op een werktafel veel grotere werkstukken of juist meerdere te lassen items tegelijk worden opgesteld. De Cobot Move kan ook zonder veiligheidsbehuizing worden bediend, dus is het goed in bestaande werkomgevingen te integreren.

Met de nieuwe Cobot Move breidt Lorch Schweißtechnik zijn aanbod verder uit. Hiermee kunnen bedrijven nu nog makkelijker grotere werkstukken of meerdere kleinere op een werktafel geklemde werkstukken automatisch lassen en zo hun productie-efficiëntie aanzienlijk verhogen.

Centraal in de nieuwe oplossing is een lineaire as met een verrijdbereik van 2.000 mm. Die werkt met een uiterst precieze herhaalbare kogelasaandrijving en maakt een verrijdsnelheid van 2 tot 160 mm per seconde mogelijk. 

Ook achteraf mogelijk

De lineaire as kan op elke standaard laswerkbank met een minimumlengte van 2,4 meter worden gemonteerd.

Ook al eerder geïnstalleerde Cobot Welding Solutions met een UR 10e Cobot kunnen probleemloos later met de lineaire as worden uitgerust. Het werkbereik van de cobot wordt zo tot meer dan 4,5 meter uitgebreid.

Geen extra veiligheid nodig

Om de oplossing nog effectiever te maken heeft Lorch diverse bijzonderheden toegevoegd. Zo kan de cobot ook verder op een CE-conforme manier worden gebruikt.

Dit betekent dat deze, in tegenstelling tot vergelijkbare robotoplossingen, geen aanvullende veiligheidstechnologie (als laserscanners of beschermende behuizingen) nodig heeft, om mee te werken,.

Een installatie is daarom zeer snel en met weinig ingrepen mogelijk. Ook de integratie in de bestaande productieomgeving is aldus de fabrikant, uiterst eenvoudig.

Gelijkmatige lasnaad

Bijkomend voordeel is, dat ook gelast kan worden terwijl de cobot op de lineaire as beweegt. “De verbindingspositie van de Cobot blijft steeds dezelfde en zorgt zo voor een gelijkmatig kwalitatief resultaat van de lasnaad.”

Zeer lange componenten, die vroeger in een tijdrovend proces steeds moesten worden verplaatst, kunnen nu dankzij het vergrote werkgebied eveneens efficiënt aan één stuk worden gelast, meldt het bedrijf.

Tevens voor nestmodus

De lineaire as biedt in gebruik ook grote voordelen voor de ‘nestmodus’. Hierbij worden serieonderdelen na elkaar op een werktafel in een meervoudige bewerking bewerkt.

Na het aanleren van een onderdeel kunnen alle verdere onderdelen uitsluitend worden gelast door de cobot te bewegen. Ook hier blijft de verbindingspositie van de cobot voor elk onderdeel gelijk en wordt een optimale lasnaad gegarandeerd.

Bovendien wordt de werkruimte van de cobot verhoogd en blijft de herhaalkwaliteit doorgaans constant.

Verhoogt productiviteit

De nestmodus betekent overigens niet alleen minder programmeerwerk, het verhoogt tevens de productiviteit aanzienlijk. Terwijl de cobot in een station last, kunnen immers op hetzelfde moment in verdere stations al werkstukken voor het volgende lasprocedé worden voorbereid.

Voor het programmeren van de Cobot Move kan de URCap Lorch Motion worden gebruikt die voor de aansturing verschillende opties aanbiedt. Net als de krachtige Cobotronic voor alle Lorch Cobot-oplossingen is de software absoluut gebruiksvriendelijk.

Bijkomende functies

De Cobotronic zelf biedt de gebruiker talrijke bijkomende functies die, al naar gelang de noodzaak, flexibel kunnen worden bijgeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan de QuickPoints-functie, waarmee waypoints en lasopdrachten eenvoudig met één druk op de knop kunnen worden geprogrammeerd.

Een andere bijkomende functie is de SmartCopy-functie. Daarmee kunnen al op een onderdeel geprogrammeerde lasprocedés worden gekopieerd en worden overgebracht naar identieke onderdelen op andere posities in de werkruimte van de Cobot.

Automatische lasnaadcorrectie

Nieuwste innovatie op dit vlak is de automatische lasnaadcorrectie SeamTracking. Daarmee volgt de cobot de loop van de lasnaad. Dit garandeert volgens Lorch de hoogste laskwaliteit, zelfs wanneer de werkstukken een klein beetje verschuiven of niet helemaal in de tolerantie liggen.

“Cobot Move is de perfecte aanvulling bij onze las-Cobot”, vertelt Dr.-Ing. Caren Dripke, afdelingshoofd Ontwikkeling robotica bij Lorch Schweißtechnik.

Flexibel en toegankelijk

De extra lineaire as ontsluit volgens haar een aanzienlijk groter werkgebied. “Dat maakt dat het automatisch lassen van langere en grotere werkstukken mogelijk en verhoogt de output bij de productie van serieonderdelen aanzienlijk.”

“Dankzij het uitgekiende as-ontwerp kan het systeem nog steeds gezamenlijk worden bediend. Dit betekent dat het systeem haar gebruikelijke flexibiliteit en volledige toegankelijkheid behoudt zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.” Dripke ziet deze oplossing op dit moment als “uniek op de markt”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven